Opinie
Werkgroep Landschapsarchitectuur
................
Schapenlandje
Er is op dit moment veel discussie gaande over het wel of niet bebouwen van het “Schapenlandje”; een graslandstrook langs de van Alkemadelaan achter ’t Farm in Oude Wetering. De discussie volgend valt ons het een en ander op. Zo, in de loop der tijd, raken we toch heel wat van die groenstroken kwijt. Her en der wordt er steeds weer wat van afgeknabbeld. “Schapenlandje”, De Bult, en zo zijn er waarschijnlijk wel meer stroken te benoemen.
Gemeente Kaag en Braassem zou in samenwerking met Blauwe Zone, Groen Licht e.a. zich ook kunnen inzetten voor het behoud van deze groenstroken en zelfs tot een kwaliteitsverbetering. De groenpartners kunnen ook aan fondsen komen ter financiering hiervan en Blauwe Zone heeft zelfs een coöperatie opgericht om hiermee aan de gang te gaan. Dus gemeente, benader ons en laat ons in gezamenlijkheid tot actie komen.
In de kernen van Leimuiden, Oude Wetering en Roelofarendsveen kan je al spreken van verstedelijkt gebied. Rood en grijs hebben hier al nadrukkelijk de overhand. Parkeerdruk, druk op de infrastructuur en de scholen, nemen alleen maar toe in deze gebieden. Een van de doelstellingen van de Stichting Blauwe Zone is het verbeteren en uitbreiden van de groen- en bomenpopulatie. De voltallige gemeenteraad heeft toegezegd naar 2050 toe 3 bomen per inwoner te realiseren. Dat betekent een groenpark van 30.000 bomen en dat is veel. Daar moet een plan voor komen, grond voor worden aangekocht en financiën voor worden vrijgemaakt. We kunnen daar niet mee wachten tot 2050, dus nu is regelgeving geboden om in ieder geval het groen wat we hebben te behouden en projectontwikkelaars te verplichten voor iedere boom die ze neerhalen hetzelfde bladoppervlak terug te planten. Dat is wat de gemeente zelf kan doen. Groene parels in de rode gebieden. Samen kunnen we een verbeterslag maken.
Er is inmiddels genoeg onderzoek gedaan naar het effect van groen en bomen op de gezondheid. Er treden onder andere minder hart- en vaatziekten op in groene gebieden. We streven niet alleen naar meer woningen, maar ook naar meer welzijn.
Een eerste stap zou kunnen zijn om het bestemmingsplan van de groene gebieden niet te wijzigen, het bestemmingsplan of aan te aanpassen en dit gewoon de bestemming groen laten houden. Wellicht is hier ook een kwaliteitsverbetering te realiseren. Vanuit de bevolking is ook veel weerstand tegen het neerzetten van de grote woontorens. De Burgemeesterswijk is al erg rood en grijs en dat wordt er zo niet beter op. Het bouwen van woningen moet niet het hoogste doel zijn, maar afgestemd zijn op de omgeving.
Namens het landschapsteam,
Richard de Jeu, Kees Uit den Boogaard, José Hoogeveen
Meer weten over ons?
....................
Blijf op de hoogte en meld je aan op onze nieuwsbrief!